top of page

AIR DAN LARIAN ANDA

Sumber artikel: Mirza Azny Mustafa. (2021, October). Air dan larian anda. Celik Fizikal, Bil.1, pp. 14-15.
Dehidrasi atau kehilangan air daripada tubuh adalah antara faktor yang boleh mempengaruhi prestasi larian kita termasuk proses pemulihan selepas larian. Apatah lagi dalam keadaan cuaca panas seperti di Malaysia. Untuk meningkatkan prestasi larian, mengurangkan masa pemulihan dan kesihatan, oleh itu amat penting untuk mempunyai strategi bagi meminimumkan kehilangan cecair semasa larian dan untuk mengganti cairan yang hilang secepat mungkin selepas larian.


Jadi mengapa kekal terhidrat sangat penting semasa kita berlari? Kerana air adalah kunci untuk menjaga darah yang mengandungi oksigen dan natrium yang sangat diperlukan untuk mengalir dengan cepat dan mudah ke jantung, paru-paru dan otot.


Air juga membantu setiap bahagian tubuh yang diperlukan untuk berfungsi dengan baik secara maksimum. Namun, apabila kita mengalami dehidrasi, darah akan menjadi lebih likat dan membuat jantung bekerja lebih keras mengepam darah ke bahagian tubuh yang memerlukan bahan bakarnya. Menurut Pfitzinger (2001), pelari memperlahankan langkah mereka sebanyak 2 peratus untuk setiap peratus berat badan yang hilang akibat dehidrasi.


Amat penting juga untuk kita ketahui bahawa pada masa kita merasa dahaga, kita mungkin sudah mengalami dehidrasi. Kajian lain menyatakan bahawa dehidrasi dapat menurunkan daya latihan (Cheuvront & Kenefick, 2014) dan meningkatkan ketegangan termoregulasi (proses kawalan suhu badan), terutama ketika panas (Kenefick et al, 2010).


Kadar perpeluhan dan panas mempunyai kesan tertentu, tetapi bukan satu-satunya faktor penyumbang kepada dehidrasi. Berikut merupakan tanda-tanda badan kita mengalami dehidrasi:


  • Rasa dahaga (ini bermaksud anda sudah mengalami dehidrasi).

  • Keletihan.

  • Mata kering dan / atau mulut kering.

  • Kekejangan.

  • Gangguan terhadap Indeks Glisemik.

  • Sakit kepala.

  • Kekeliruan.

  • Kekejangan otot.

  • Perasaan bahawa senaman jauh lebih sukar daripada biasanya.

  • Kelesuan.


Panduan Penghidratan untuk Prestasi Optimum

Secara umumnya, inilah keperluan air sebelum, semasa dan selepas latihan, yang perlu kita ketahui agar badan sentiasa mempunya kandungan cecair mencukupi, untuk berfungsi seperti mana yang sepatutnya.

Apa sekalipun, sentiasa hidrasi awal dan kerap. Jangan tunggu sehingga pagi perlumbaan atau latihan untuk kita mula menghidrat!
__________________________________

Rujukan:

Cheuvront, S.N. & Kenefick, R.W. (2014) Dehydration: physiology, assessment, and performance effects. Compr Physiol. 4(1):257–85.


Kenefick, R. W., Cheuvront, S.N., Palombo, L.J., et al. (2010) Skin temperature modifies the impact of hypohydration on aerobic performance. J Appl Physiol. 109(1):79–86.

Pfitzinger, P. (2001). Runners World.

bottom of page